Nadwrażliwość zębów na zimno to ból – zwykle ostry, gwałtowny, lecz krótkotrwały – który pojawia się, gdy zęby wchodzą w kontakt z zimnym napojem, pożywieniem (na przykład lodami), czy też po prostu z zimnym powietrzem. Wiele osób obawia się, że to zły znak – coś złego dzieje się z zębami. Tymczasem nadwrażliwość zębów może wynikać zarówno z jakichś ubytków w nich (czasem niedostrzegalnych, bo zęby psują się od środka), jak też po prostu z odsłonięcia zębiny.
Zębina jest tkanką leżącą pod szkliwem w obrębie korony zęba oraz pod cementem w obrębie korzenia i szyjki zęba. Jeśli zębina jest prawidłowo chroniona, nie przyczynia się do powstania bólu. Jeśli jednak na skutek pewnych czynników – na przykład otwartego ujścia kanalików zębinowych, niewłaściwej higieny jamy ustnej czy takich zabiegów jak wybielanie zębów – zębina zostaje odsłonięta, w efekcie powoduje to ból.
Jak można sobie z tym radzić? Stosować właściwą suplementację wapniem, zabezpieczać zęby pastą z fluorem, nie używać twardej szczoteczki, właściwie dbać o higienę jamy ustnej (między innymi usuwać resztki pożywienia z przestrzeni między zębami) oraz unikać przez jakiś czas powodujących ból potraw.